Page 1 of 2 12 LastLast
Results 1 to 10 of 13

Thread: RE: Scanning Time

  1. #1
    donaldjohn Guest

    Default RE: Scanning Time

    Hi, I think Zone Alarm Anti-Virus is the best anti virus i have come across. But recently the scanning time has increased. It used to scan under an hour and sometimes slightly over but now it takes over 3 hours to scan around 97.000 files. Does anyone have any ideas on how I can get it back to normal (reducing scanning time)? Thanks

    Operating System:Windows XP Home Edition
    Software Version:7.0
    Product Name:ZoneAlarm Antivirus

  2. #2
    donaldjohn Guest

    Default Re Scanning Time

    Hi again, I forgot to add... I also have Windows Defender, Ccleaner, Ad aware 07 installed too. Will that affect it?

  3. #3
    Join Date
    Nov 2004
    Location
    localhost
    Posts
    17,290

    Default Re: Re Scanning Time

    Hi!have you set priority scanning to HIGH underscan options(advanced options of the ZA antivirus/antispyware tab)?Note that ZA scannign may be slow if you scan compressed files. Did you add recently rar, zip, etc... files?Cheers,Fax

    Click here for ZA Support
    Monday-Saturday 6am to 10pm Central time
    Closed Sundays and Holidays

  4. #4
    donaldjohn Guest

    Default Re Scanning Time

    Thanks alot, the option was set at medium. I changed it to high for faster scanning time and it made a big difference. Thanks again!

  5. #5
    Join Date
    Nov 2004
    Location
    localhost
    Posts
    17,290

    Default Re: Re Scanning Time

    You're welcome!Cheers,Fax

    Click here for ZA Support
    Monday-Saturday 6am to 10pm Central time
    Closed Sundays and Holidays

  6. #6
    tedi Guest

    Default Re: Re Scanning Time

    After the last update, my scan time increased to about 3-4 hours also.

    My scan time option was set at medium, but that is ideally the best setting.
    Does anyone know what ZA did in that update that caused the increased scan times?
    Four hours is a bit much!
    I believe my computer slowed down after that update also.
    Seems everything is running slowly now.

  7. #7
    Join Date
    Nov 2004
    Location
    localhost
    Posts
    17,290

    Default Re: Re Scanning Time

    Hi!
    there was no changes in the scanning engine or speed.
    Originally settings by ZA were at HiGH by default. Now they have been set to medium.

    Are you sure you were not on HIGH?

    Cheers,
    Fax

    Click here for ZA Support
    Monday-Saturday 6am to 10pm Central time
    Closed Sundays and Holidays

  8. #8
    rlcook_bus Guest

    Default Re: Re Scanning Time

    AntiVirus scanning time on my system has suddenly increased dramatically.
    Presently an AntiVirus scan is at 8:41:05 (yes, that's
    8 hours 40 minutes+) and still counting.
    The number of files scanned is 63,015 and that has not changed in several hours so it appearsthe program is truly hung and making no progress.In the past this scan would typically complete in around 1.5
    hours so something has changedand it appears to be in the latest AntiVirus "definitions" update or perhaps in one of recent days.
    I blame the "definitions" update because I had been away and so had not used my system for 10 days.
    Immediately on
    turning on
    my system this morning I did a "definitions"
    update and following thatmy system has been pretty much
    hosed.

    After this update
    I was forced to cancel an Antivirus scan after 2 hours 30 minutes.
    ScanningProcess.exe was running 99% cpu and
    nothing else on the system was usable.When I tried to stop it I was unable to do so and finally had to reboot.Now ScanningProcess.exe is again using 99%.

    System details: WinXP Pro SP2 & all MS Updates, 2.5 GB RAM, Pentium 4, 2.40 GHz, 120GB Hardfile
    ZoneAlarm
    version details
    ZoneAlarm Security Suite version:7.0.337.000
    TrueVector version:7.0.337.000
    Driver version:7.0.337.000
    Anti-virus engine version:3
    Anti-virus signature DAT file version:20080401075000
    Anti-spyware engine version:5.0.189.0
    Anti-spyware signature DAT file version:01.200803.3595
    AntiSpam version:4.9.1.8211.
    Yes, I am still on 337 - I
    tried 4xx when I bought this product in August / September but thatversion slowed everything so much that
    I was forced to go
    back to 337 in late September 2007.
    Everything has worked fair since then.
    There
    was a programming error crash back inDecember
    in TrueVector and there is a continuing
    problem
    during boot where VSMON.EXEdrives the cpu to 100% for 2+ minutes.
    I tried working through this issue (Case# 614063)with Tech Support but that was not fruitful.

    I finally gave up on solving this problem and now Ijust go away while vsmon.exe does whatever it does for so long.
    I'm not sure I can handle 8+ hour AntiVirus scans though.
    Any ideas ?
    I'm trying to avoid
    contacting Tech Support again - they seem to have cannedscripts which lead nowhere or at least not to a solution.
    From searching the forum there does not seem to be much real solid help solving
    these "uses 99% of cpu"like problems but there are other cases where I see good tips and advice being given out.It's just a shame that a purchased product like this can't be given honest support by the vendor.Especially when you consider that ZA Pro was so great for so many years.
    (But that was before the currentowner wasn't it ?)
    But, thanks to all you volunteers for your help.
    Without this I'm not sure how long this productwould continue in the marketplace.

  9. #9
    Join Date
    Nov 2004
    Location
    localhost
    Posts
    17,290

    Default Re: Re Scanning Time

    Hi!
    sounds like you have a different problem from the original poster.
    I have no other suggestion than contact ZA technical support: www.zonelabs.com/tsform

    Cheers,
    Fax

    Click here for ZA Support
    Monday-Saturday 6am to 10pm Central time
    Closed Sundays and Holidays

  10. #10
    rlcook_bus Guest

    Default Re: Re Scanning Time

    I tried the Instant Support feature and after exercising it a while I was given the following message




    "We are investigating these reports. Please email Technical Support."

    Which I did with basically the information in my earlier post here.




    Thanks for your help in this.

Page 1 of 2 12 LastLast

Thread Information

Users Browsing this Thread

There are currently 1 users browsing this thread. (0 members and 1 guests)

Bookmarks

Posting Permissions

  • You may not post new threads
  • You may not post replies
  • You may not post attachments
  • You may not edit your posts
  •