Results 1 to 4 of 4

Thread: I have a speed problem with security suite & Vista SP2

Hybrid View

  1. #1
    The Mitz Guest

    Default I have a speed problem with security suite & Vista SP2

    Laptop, Vista Home Premium 64bit SP2
    Dual core 1,9 ghz
    4 mb RAM
    loads of space on the hard disc, and have done all the usual administrative deletions, defrag etc etc
    No other security running on the laptop

    I'm not sure when it started happening exactly, but the laptop is running like a dog when security suite is on. I know its the software, because when I switch it off the laptop runs quite normally. As soon as I switch it on again ... well, it takes a minute at least to open picture files and when I'm using Bibble, or photoshop it's as good as unusable. Had a few messages saying that programs have stopped working as well ... only when ZA is on though.

    So now whaen I work on it, I have to switch off the internet and close down ZA.

    Its updated, I have no problem with scans. What can suddenly be causing this, as nothings changed that I know of on the computer

  2. #2
    Join Date
    Jun 2006
    Location
    The 3rd Coast - South Central Texas
    Posts
    10,466

    Default Re: I have a speed problem with security suite & Vista SP2

    Hi;


    Part of the speed problem may be that your Laptop does not meet the Minimum System Requirements for CPU




    Microsoft Windows Vista SP2 Business / Home Premium / Ultimate:
    • 32-bit / 64-bit, 2 GB RAM
    • 2 GHz or faster processor
    • 250MB of available hard-disk space
    http://www.zonealarm.com/security/en...rity-suite.htm
    Last edited by GeorgeV; February 16th, 2012 at 02:49 AM.
    GeorgeV
    ZoneAlarm® Extreme Security


    Click here for ZA Support
    Monday-Saturday__ 6am to 10pm Central time
    Closed Sundays and Holidays

  3. #3
    The Mitz Guest

    Default Re: I have a speed problem with security suite & Vista SP2

    32-bit / 64-bit, 2 GB RAM - Thats OK :-)
    2 GHz or faster processor - Well, yes 1.9 so not quite there
    250MB of available hard-disk space - I have about 200 GB free



    Thanks for that
    Ive had this laptop with Vista preloaded and regularly updated for years though, and Ive not had a speed problem before. Its only been of recent, probably a month to two months ... has anything changed drastically ... apart from my renewal :-)

  4. #4
    Join Date
    Nov 2004
    Location
    localhost
    Posts
    17,291

    Default Re: I have a speed problem with security suite & Vista SP2

    I would first check its a ZA problem by booting selectively:

    1.) Click Start
    2.) Type MSConfig in the search box and click ENTER
    3.) Once in MSConfig, click the Startup Tab
    4.) Remove the checks from everything except ZATray and forcefield
    5.) Click the Services Tab
    6.) Place a check in "Hide All Microsoft Services"
    7.) Now remove checks from everything other than TrueVector Internet
    Monitor and ForceField, and click OK.
    8.) Restart your computer

    Slow? If not, its not ZA

    NOTE: You can place your computer back into a normal startup process by going back into msconfig and choosing the Normal Startup option on the General tab.


    If it is still slow I would try first to reset the ZA settings and see if there is any improvement. (tools --> preferences --> Reset to default --> reboot).

    If the above fails you could try to fully remove ZA from VISTA uninstall a program. Then download the latest version of ZA from here:
    Looking for the latest version? and install with default settings (do not load any previous backup of the settings)

    You could also be infected by malware, especially if you need to always turn off the antivirus protection. A check is in order. See here:
    Malware Clean-up Guidance

    Thanks,
    Fax
    Last edited by fax; February 16th, 2012 at 06:11 AM.

    Click here for ZA Support
    Monday-Saturday 6am to 10pm Central time
    Closed Sundays and Holidays

Thread Information

Users Browsing this Thread

There are currently 1 users browsing this thread. (0 members and 1 guests)

Similar Threads

  1. Replies: 1
    Last Post: June 26th, 2009, 06:11 AM
  2. Replies: 5
    Last Post: April 26th, 2009, 07:53 AM
  3. problem with network on Vista and ZA Security suite
    By wheelyjon in forum General - Questions that don't fit any other category
    Replies: 0
    Last Post: December 30th, 2007, 10:01 AM
  4. Vista - Internet Security Suite install Problem
    By d_cooke in forum ZoneAlarm Installation
    Replies: 9
    Last Post: November 25th, 2007, 10:52 AM

Bookmarks

Posting Permissions

  • You may not post new threads
  • You may not post replies
  • You may not post attachments
  • You may not edit your posts
  •